'' Kafesinden kaçmış birer kartal gibi, hiç yorulmamış ve aç kurtlar gibi, amansız bir Sayan dağı fırtınası gibi geldiler üstümüze prensim. Son askeriniz de orada can verdiğinde ve son bayrak da toprağa düştüğünde, onlar hiç arkalarına bakmadan ve sanki hiç savaşmamış gibi sürdüler atlarını bozkıra. Prensim soruyorsunuz nasıl durdurabiliriz diye? Efendim, onlar (TÜRKLER) durdurulamazlar."
(Çinli komutan Ho-Tsun'un Çin prensine hitaben yazdığı mektuptan alıntı)

“Bismillah ve ali berekatü Resulullah, Kabza, Cebrail Aleyhisselâm eliyle Hak Teala'nın emriyle, cennetten çıkıp, evvela Âdem Aleyhisselam'a verildi, ondan sonra, Sultan-ı Enbiya, Peygamber Efendimize verildi. Onun izni şerifiyle Sâd Bin Ebî Vakkas pirimiz oldu. Ondan, sahabe birbirine verdi, oradan ustalar aldı, benim ustam da bana emanet etti, ben de emaneti sana teslim eyledim. Fîsebilillah, niyet edip gaza niyetine ok at, talip olan kabza aşıkına bu minval üzere, hayır ve dua ile teslim edersin.” ( küçük kabza merasimi duası )


15 Eylül 2012 Cumartesi

2. Biga Sancak Beyi Osman Bey Geleneksel Okçuluk Müsabakası ve Şenlikleri




Biga ilçesinde, “Biga Sancak Beyi Osman Bey Geleneksel Okçuluk Müsabakası ve Şenlikleri” düzenlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çanakkale Valiliği ve Biga Kaymakamlığı tarafından Dikmen köyündeki Hafızın düzlüğü mevkisinde düzenlenen müsabakalara 7 ülkeden 18'i yabancı olmak üzere 130 okçu katıldı. Kayseri Atlı Okçuluk Spor Kulübü, İstanbul Kemankeş Talimhane Okçuluk Grubu, Biga Okçuluk Spor Kulübü, Uşak, Konya, Sivas, Ankara, Tokat, Amasya'dan katılan atlı spor kulübü ve üyelerinin yanı sıra Slovakya, Macaristan, Moğolistan, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ile İsviçre'den gelen 30 atlı 100 yaya okçu iki kategoride gün boyu yarıştı.

20 yarış atı ile yarışmalara katılan
 sinema sanatçısı Cemal Hünal ile Biga Kaymakamı Fatih Genel de ata binerek ok attı.

Biga'nın tarihte okçuluk ile ilgili önemli bir yeri olduğunu belirten Kaymakam Genel, Biga Sancak Beyi Osman Bey anısına ikincisini düzenledikleri programın ana sponsorunun İÇDAŞ olduğunu söyledi.

Genel, binlerce kilometre uzaklıktan Moğolistan'dan 12 saatlik uçak yolculuğu ile at üzerinde ok atmak için 4 sporcunun katıldığını, bunun Biga için, Çanakkale ve bölge adına Osmanlı ve Tük sporu adına önemli bir
 spor olduğunu kaydetti.

Turnuvaya Moğolistan'dan katılan atlı okçu Tseveen Huderchuluun, lise yıllarında başladığı sporu 98 yaşındaki babasından öğrendiğini belirtti.

Huderchuluun, Türkiye'ye ilk kez geldiğini belirterek, “Biga Kaymakamından aldığım davet üzerine buradayım. Türk insanı çok nazik ve organizasyonu, ülkenizin doğasını çok beğendim. Bu doğal ortam bana kendimi çok iyi hissettirdi. Moğolistan'da iklim koşulları bizim
 spor yapmamıza uygun değil. Yaz tatilimi bu sporu yaparak geçiriyorum” dedi.

Gelecek yıl ve daha sonraki yıllarda da bu organizasyon devam ettiği takdirde tekrar katılmak istediğini belirten Huderchuluun, Moğolistan'da düzenlenen dünya uluslar arası okçuluk müsabakalarında 4 kez şampiyon olduğunu, babasının da daha önceki yıllarda 4 kez şampiyonluğu elde ettiğini kaydetti.

Moğolistan'da düzenlenen dünya uluslar arası okçuluk müsabakalarında bronz madalya alan Yambiidonchir Bayartsetseg ise okçuluk sayesinde dünyanın dört bir yanından arkadaşları olduğunu bildirdi.
Turnuva alanındaki el sanatları, ebru ve maket sergisi de vatandaşların yoğun ilgisini çekti.
 ( KAYNAK http://www.hurriyet.com.tr/spor/digersporlar/21474030.asp )

Resimlerin Kaynağıhttp://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151048049960825.417513.62099670824&type=1
-
-
SAYIN KAYMAKAMIMIZ FATİH GENEL’İN BİGA OKÇULUK ŞENLİKLERİ TEŞEKKÜR MESAJI

Türk Okçuluk Federasyonu ve Biga Kaymakamlığı ile birlikte düzenlemiş olduğumuz “Biga Sancak Beyi Osman Bey Okçuluk Müsabakaları ve Şenlikleri “ 14-15-16 Eylül 2012 tarihlerinde başarıyla gerçekleştirilmiştir.14 Eylül Cuma günü Kırkgeçit kaplıcalarında tanışma yemeğiyle açılışı yapılan organizasyonumuz,15 Eylül Cumartesi günü Biga’nın Dikmen köyü Hafızın Düzü mevkiinde sabah saat:09.00’da Atlı okçuluk ve Yaya Okçuluk turnuvalarıyla başlamış ve öğlen vakti pilav ikramıyla ara verilmiş ve öğleden sonra da akşama kadar müsabakalar başarıyla devam etmiştir. Coşkulu bir seyirci katılımıyla icra edilen turnuvamıza 7 ülkeden 32 yabancı sporcu ve ülkemizin dört bir yanından 110’un üzerinde Türk sporcumuz iştirak etmiştir.
16 Eylül Pazar günü de ilçe merkezinde görkemli bir kahvaltı verilmiş ve kahvaltı sonrası Mehter ve atlar eşliğinde yerli ve yabancı sporcularımızın yerel kostümleriyle katıldıkları müthiş bir yürüyüş gerçekleştirilmiştir. Yarım saatlik yürüyüşün ardından stadyuma varılmış ve hafızalardan silinmeyecek gösteriler icra edilmiştir. İnanılmaz cirit gösterileriyle başlayan gösteriler,atlı okçuluk,kılıç gösterileri,atlı akrobasi ve kılıç-kamçı gösterileri ve küp atışı,kabak atışı,puta atışı ve yaya okçuluk gösterileriyle sona ermiş ve ardından ödül töreniyle 8 kategorideki 1.2. ve 3.ler ödüllerini almıştır.
Türk Okçuluğu Federasyonu kurucu başkanı Sayın Sami Genel’e katılan tüm sporcularımız adına şükranlarımızı sunuyoruz. Organizasyonumuzu maddi ve manevi destekleyen Kültür Bakanlığımıza , Çanakkale Valimiz Sayın Güngör Azim Tuna’ya ve İl Özel İdaremize,Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığımıza,Sayın büyüğümüz İbrahim Bodur ‘un şahsında Çanakkale Seramik ailesine,Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu başkanı Sayın Hamdi Topçu’nun şahsında Türk Hava Yolları camiasına ve özellikle Ana sponsorumuz İÇDAŞ A.Ş.’ye ve özellikle İÇDAŞ Genel Müdürü Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Bülent Engin’e teşekkür etmeyi bir borç biliyoruz.
Organizasyonun başarıyla gerçekleşmesinde büyük katkısı ve emeği olan Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan’a ve Belde Belediye Başkanlarımıza, Biga Okçuluk Kulübü Başkanı Zühtü Uygun’a ve Biga Okçuluk Kulübü Sporcularına ,Karabiga Yakamoz Otel’e ,Biga Şahin Otel’e ,Kırkgeçit Kaplıcaları yönetimine , Emniyet ve Jandarma Teşkilatımıza, Milli Eğitim Müdür, Şube Müdürlerimiz ve Görevli öğretmenlerimize, özellikle Halk Eğitim Müdürü Ramazan Taşar’a, Biga Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Yaşar Çakır’a , Çiçeklidede Özel İdare Ortaokulu müdürü Musa Çetin’e ,Diyarbakırlı Ekrem Ergün İlköğretim Okulu Müdürü İhsan Şiren’e ve Organizasyon Genel Koordinatörlüğünü yapan Gençlik ve Spor Müdürümüz Cabir Kaşdemir’e ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Ceylan’a ,Özel İdare Müdürü Hasan Kaya’ya,Dikmen köyü muhtarı Sabri Işık’a,Sağlık Teşkilatımıza, Kaymakamlık Personelimize özellikle Mehmet DEMİR’e Ümit ÖRNEK ve Kadir AKKUŞ’a ve kısaca her türlü maddi ve manevi özverili desteklerini ve gayretlerini esirgemeyen tüm mesai arkadaşlarıma da çok teşekkür ediyorum.
Okçuluk turnuvamızı gönülden destekleyen büyük sanatçı Cüneyt Arkın’a ,kıymetli oğlu Kaan Bey’e ve Avukat Seçkin Tay’a,organizasyonumuza 10 atıyla ve ciddi ekibiyle katılan İstanbul atlı okçuluk başkanı karizmatik sanatçı Cemal Hünal ve ekibine, Fetih 1453 filminin İsa Paşası ve Türk Sinemasının yeni yüzü Murat Sezal’a da teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Türk Okçuluk Federasyonu adına organizasyonumuzun bütün yurt dışı bağlantılarını sağlayan Kemankeş Okçuluk Kulübü başkanı Sayın Metin Ateş’e, Atlı Okçuluk Organizasyonunun üstlenen Sivas Atlı Okçuluk Kulübü Başkanı Hilmi Arıç beye ve ekibine,Yaya Okçuluk Organizasyonunu üstlenen Tokat Danişment Okçuluk Kulübü Başkanı Dr.Metin Aksoy ve ekibine de şükranlarımızı sunuyorum.
İsveç’ten,Slovakya’dan,Bulgaristan’dan,Yunanistan’dan,Moğolistan’dan,Macaristan’dan ve Romanya’dan katılan yabancı sporcularımıza da çok teşekkürler ediyorum. 
İstanbul’dan katılan Kemankeş Okçuluk Spor Kulübüne, İstanbul Atlı Okçuluk Spor Kulübüne, Talimhane Okçuluk Spor Kulübüne,Kayseri Atlı Okçuluk Spor Kulübüne,Ankara Kavsi Kemankeşleri Spor Kulübü,Tokat Danişment ve Anadolu Okçuluk Spor Kulübüne,Amasya Gümüşhacıköy Gümüşyay Okçuluk Kulübüne,Ankara Okçuluk Kulübüne,Konya Bulcukspor Okçuluk Kulübüne, Sivas Sipahi Ocağı Okçuluk Spor Kulübüne ve Sivas Atlı Spor Cirit Kulübüne,Samsun Canik Okçuluk Spor Kulübüne ,Uşak Cirit Kulübüne ve Turgutlu Mehteran ekibine katılımlarından ve katkılarından dolayı şükranlarımı sunuyorum.
Macaristan’dan teşrif eden ünlü yay ustası Csaba Grozer’e, İstanbul’dan teşrif eden yay ustası dostumuz Mehmet Gölhan’a , İstanbul’dan teşrif eden Kemanger yay ustası Ercan Özek’e ve Ankaradan teşrif eden Kültür ve Trizm Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu Sanat Yönetmeni İrfan GÜRDAL’a da katılımlarından ve katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum.
El emeği göz nuru sergileriyle organizasyonumuza renk katan arkadaşlarımıza da çok teşekkür ediyorum.
Tabi ki katılımlarıyla ve bize verdikleri pozitif enerjileriyle bizleri destekleyen tüm Biga’lı hemşerilerimize ve katılımlarıyla bizleri onurlandıran çok kıymetli protokol üyelerine, meslektaşlarıma,sivil toplum örgütlerine, İl Genel Meclisi Üyelerimize ve İl Genel Sekreteri Ayhan Gider’e,Çanakkale Karadenizliler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Sayın Turgay Kılıç’a ve tüm halkımıza teşekkür etmeyi bir borç biliyorum.
Bizim elimiz ayağımız ve sesimiz olan çok kıymetli yerel ve ulusal basınımıza da bize vermiş oldukları desteklerden dolayı çok teşekkür ediyorum. 
Geleneksel Okçuluğumuzu her kademede destekleyen ve şenliklerimize katılarak bizleri onurlandıran Çanakkale Milletvekillerimiz Sayın Mehmet Daniş’e ve İsmail Kaşdemir’e de şükranlarımı sunuyorum.
İkincisini düzenlediğimiz Biga Sancak Beyi Osman Bey okçuluk Müsabakaları ve Şenliklerimizin ata sporlarımızın canlanması ve gelişmesi adına hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemizde son yıllarda gelişen Türk Okçuluğu ve atlı Okçuluk sporunun daha ileri noktalara taşınacağına inanıyorum.Ok Yaydan çıkmıştır.Bu asil ata sporumuzu tekrar canlandırmak için çaba sarfeden yiğit insanları kutluyorum.

18 Eylül 2012 
Fatih GENEL
Biga Kaymakamı
fatih@genel.web.tr
www.fatihgenel.com



- -