'' Kafesinden kaçmış birer kartal gibi, hiç yorulmamış ve aç kurtlar gibi, amansız bir Sayan dağı fırtınası gibi geldiler üstümüze prensim. Son askeriniz de orada can verdiğinde ve son bayrak da toprağa düştüğünde, onlar hiç arkalarına bakmadan ve sanki hiç savaşmamış gibi sürdüler atlarını bozkıra. Prensim soruyorsunuz nasıl durdurabiliriz diye? Efendim, onlar (TÜRKLER) durdurulamazlar."
(Çinli komutan Ho-Tsun'un Çin prensine hitaben yazdığı mektuptan alıntı)

“Bismillah ve ali berekatü Resulullah, Kabza, Cebrail Aleyhisselâm eliyle Hak Teala'nın emriyle, cennetten çıkıp, evvela Âdem Aleyhisselam'a verildi, ondan sonra, Sultan-ı Enbiya, Peygamber Efendimize verildi. Onun izni şerifiyle Sâd Bin Ebî Vakkas pirimiz oldu. Ondan, sahabe birbirine verdi, oradan ustalar aldı, benim ustam da bana emanet etti, ben de emaneti sana teslim eyledim. Fîsebilillah, niyet edip gaza niyetine ok at, talip olan kabza aşıkına bu minval üzere, hayır ve dua ile teslim edersin.” ( küçük kabza merasimi duası )


10 Eylül 2013 Salı

Biga Sancak Beyi Osman Bey Okçuluk Festivali

- RESİMLER . ( Tıklayın...)
- Çanakkale'nin Biga ilçesinde, bu yıl üçüncüsü düzenlenen Okçuluk Şenlikleri, büyük coşkuya sahne oldu. Şenliklere bu yıl ünlü aktör Cüneyt Arkın, Cemal Hünal ve Okçuluk Tekkesi Başkanı ve aynı zamanda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, kendi oğlu Ömer Tayyip Erdoğan ile birlikte katıldı.
Şenliğin ikinci gününde halka açık kahvaltı ve mehteran eşliğinde atlılar ve sporcularla birlikte şehir içinde festival yürüyüşü düzenlendi. Biga İlyas Bayram stadyumunda, at üzerinde kılıçla karpuz kesme, kırbaç, at binme, ok atışı ve cirit gösterileri halkın tezahüratlarıyla birlikte gerçekleşti. Okçuluk Şenliklerine katılan Okçuluk Tekkesi Başkanı Bilal Erdoğan, “Biga çok güzel bir ilçe böyle organizasyonların olması gurur verici bir durum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Biga Kaymakamı Fatih Genel yaptığı açıklamada, Biga'nın, tarihte okçuluk ile ilgili önemli bir yerinin olduğunu söyledi. Biga Sancak Beyi Osman Bey anısına 3'üncüsü düzenlenen programın ana sponsorlarının, İÇDAŞ A.Ş. ve Çanakkale Seramik Kale Grubu olduğunu belirten Genel, "Tamamen geleneksel el yapımı oklar ve yaylarla yapılan turnuvada, modern olimpik yaylar ve teknikler kullanılmamakta, geleneksel tarihi okçuluk yaşatılmaktadır" dedi.
Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, “Şuan tarihi bir an yaşıyoruz. Tarihi değerlerimize geleneklerimize kültürlerimize sahip çıkmazsak bizim olmayan kültürlere evrenselleşmiş değerlere sahip çıkmazsak birey olarak gelişmiş insan olmayız. Millet olarak büyük millet ve devlet olamayız. Önce kendimizin kültürel mirasa sahip çıkmalıyız. Bunları evlatlarımıza bilinçli olarak anlatmalıyız” şeklinde konuştu.
AK Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, yaptığı konuşmada, "Bize ait okçuluk sporunu yaşattığınız için teşekkür ediyorum" dedi. Bu emeklerin bu ülkede beyhude kalmayacağını ifade eden Kaşdemir, "Özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanının İstanbul'da hayata geçirmiş olduğu Okçular Tekkesinin açılışından sonra bu spor tüm ülkemizde karşılık bulacaktır. Geleneksel sporlarımızın Türkiye'de kıymetlendiğini görmek gelecek adına bizi umutlandırmıştır" diye konuştu.
Daha sonra Atlı okçuluk, menzil atışı, 90 metre sabit puto atışı, Hareketli Puto 15 yaş üstü, Hareketli Puto 15 yaş altı, 50 metre serbest ve küp atışlarında dereceye girenler ödüllerini aldılar. Okçuluk Şenliklerine, Okçular ile Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, AK Parti Çanakkale milletvekilleri Mehmet Daniş ve İsmail Kaşdemir, Kaymakam Fatih Genel, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, Belediye Başkanı Mehmet Özkan, Okçular Tekkesi Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, Geleneksel Türk Okçuluğu Federasyonu Başkanı Sami Genel, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Başkanı Bülend Engin, Kale Grubu Başkanı Zeynep Okyay Bodur ile sanatçılar Cüneyt Arkın, Cemal Hünal, Murat Sezal ile vatandaşlar katıldı.
14 ülkeden 46'sı yabancı 265 okçunun yöresel kostümleriyle bir araya geldiği müsabakalarda, atlı okçuluk dalında Anka Skovsko, Koray Demirkan, Abdulhadi Genel, Menzil atışı dalında Monus Jozsef, Fatih Altanay, Ömer yıldırım, 90 m sabit puto atışlarında Manx Tibar, Henen Koç, Mustafa Boran, Hareketli puto 15 yaş altı dalında Mehmet Koç, Ayşegül Selin Aksoy, Gökberk Burak Erçin Sabit Puto 15 yaş altı 50 m atışlarında Janset Genel, Ali Burak Tan ve Mehmet Koç dereceye girdiler.
İHA

Kaynak : http://spor.haber3.com/okculuk-musabakalari-sona-erdi-haberi-2182922h.htm#ixzz2eTbEZvIu