'' Kafesinden kaçmış birer kartal gibi, hiç yorulmamış ve aç kurtlar gibi, amansız bir Sayan dağı fırtınası gibi geldiler üstümüze prensim. Son askeriniz de orada can verdiğinde ve son bayrak da toprağa düştüğünde, onlar hiç arkalarına bakmadan ve sanki hiç savaşmamış gibi sürdüler atlarını bozkıra. Prensim soruyorsunuz nasıl durdurabiliriz diye? Efendim, onlar (TÜRKLER) durdurulamazlar."
(Çinli komutan Ho-Tsun'un Çin prensine hitaben yazdığı mektuptan alıntı)

“Bismillah ve ali berekatü Resulullah, Kabza, Cebrail Aleyhisselâm eliyle Hak Teala'nın emriyle, cennetten çıkıp, evvela Âdem Aleyhisselam'a verildi, ondan sonra, Sultan-ı Enbiya, Peygamber Efendimize verildi. Onun izni şerifiyle Sâd Bin Ebî Vakkas pirimiz oldu. Ondan, sahabe birbirine verdi, oradan ustalar aldı, benim ustam da bana emanet etti, ben de emaneti sana teslim eyledim. Fîsebilillah, niyet edip gaza niyetine ok at, talip olan kabza aşıkına bu minval üzere, hayır ve dua ile teslim edersin.” ( küçük kabza merasimi duası )


14 Temmuz 2008 Pazartesi

Türk Yayı İncelemesi





- Türk Yayı İncelemesi -2- ... >>>


- Türk Yayı İncelemesi -3- ... >>>


-Türk Yay ve Ok Resimleri -1- ... >>>


- Türk Yaylarıyla Ok Testi ve Sonuçları ... >>>


- Bileşik Asya Yayı Yapımı ... >>>


- Make a Bow-Yay ve Ok Yapımı ... >>>


- Mongolian National Archery ... >>>




*= Geleneksel yay yapımında kullanılan balık tutkalı ( fish glue) için akarsu balıklarının hava kesesi iyice temizlenip çorba kıvamında kaynatılır.

**= Dünyanın bilinen en iyi ve en kuvvetli organik yapıştırma maddesi bu balık tutkalıdır.
Tutkal sıcak olmalı ve sürülmeden önce tutkalın sürüldüğü yer de mümkün olduğunca ılık olmalıdır. Mukavemetli ve uzun süreli yapışkan sonuçları için düşük yoğunluk fakat kat kat sürerek tahtanın içine yapışkanın emmesini sağlarız. Bulunduğu takdirde, Mersin Balığının hava kesesi kullanılır ; Balık hava kesesi (bladder) ince parçalara bölünüp 60-70 derecede sıvılaştırılır sonra kendi halinde soğumaya bırakılır ve soğuk olarak saklanır.

4 Temmuz 2008 Cuma

YENİ YAY USTALARIMIZ DOĞUYOR

- Son yıllarda, içimizdeki gerçek ben ortaya çıkmaya başladı gibi geliyor bana. Beni arayıp Osmanlı (Türk) Yay yapımı hakkında bilgi alan arkadaşlar çoğaldı. Ve bu arkadaşlar boş durmayıp çalışmışlar, halada çalışıyorlar. Yay yapıyorlar, ecdadın yaptığı yayları inceliyorlar, inanın ben şahsen çok seviniyorum. İki arkadaşımızın çalışmalarından kısa bir özeti sizin için hazırladım.
.

Tuncay KESKİN ( Tekirdağ ) :
- Tuncay Keskin kimdir ? ... >>>
- Yaptığı osmanlı yaylarını daha da geliştirmek için uğraşıyor. Yaptığı yayları ve okları sizlerede göstermek istedik.


.
.

Ercan ÖZEK ( Edirne ) :

- Osmanlı Yaylarını detaylı inceliyor. Edirne müzesindeki çalışmalarından bir kaç görüntü ve notuda sizlerle paylaşmak istedik.































Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürlüğü
Türk-İslam Eserleri
Silah Bölümü

Envanter kayıt no : 286
Eşyanın sıra no : S. 80 / 279
Geldiği yer : Topkapı Sarayı Müzesi.
Envanterdeki ölçü : 75 – 116 cm
Yapılış tarihi : H.1115
İmzası : İbrahim
Kuram : Normal- tirkeş.
Uzunluk : 113.5 cm
Ağırlık : 340 gr
Deri : 0.02 cm
Sinir : 0.42 cm
Ağaç : 0.42 cm
Boynuz : 0.52 cm
Kabza : 11.6 cm
Sal : 22.02 cm
Kasan : 19.72 cm
Baş : 9.03 cm
Durumu : İçi dışı kırmızı ve yaldızla çiçeklidir, tezhibi yer yer dökülmüştür ve çatlaktır aşırı yıpranmış,yarılmalar var,şişmiş ,bazı yerleri çökmüş (darbe almış olabilir).