'' Kafesinden kaçmış birer kartal gibi, hiç yorulmamış ve aç kurtlar gibi, amansız bir Sayan dağı fırtınası gibi geldiler üstümüze prensim. Son askeriniz de orada can verdiğinde ve son bayrak da toprağa düştüğünde, onlar hiç arkalarına bakmadan ve sanki hiç savaşmamış gibi sürdüler atlarını bozkıra. Prensim soruyorsunuz nasıl durdurabiliriz diye? Efendim, onlar (TÜRKLER) durdurulamazlar."
(Çinli komutan Ho-Tsun'un Çin prensine hitaben yazdığı mektuptan alıntı)

“Bismillah ve ali berekatü Resulullah, Kabza, Cebrail Aleyhisselâm eliyle Hak Teala'nın emriyle, cennetten çıkıp, evvela Âdem Aleyhisselam'a verildi, ondan sonra, Sultan-ı Enbiya, Peygamber Efendimize verildi. Onun izni şerifiyle Sâd Bin Ebî Vakkas pirimiz oldu. Ondan, sahabe birbirine verdi, oradan ustalar aldı, benim ustam da bana emanet etti, ben de emaneti sana teslim eyledim. Fîsebilillah, niyet edip gaza niyetine ok at, talip olan kabza aşıkına bu minval üzere, hayır ve dua ile teslim edersin.” ( küçük kabza merasimi duası )


8 Temmuz 2010 Perşembe

Unutulan Kavsilik Sanatının Canlandırılması Projesi














Her yıl düzenlenen ve son 2 yıldır da tarih projelerini de kabul eden Tübitak Ortaöğretim Öğrencileri Arası Proje Yarışmasına Samsun İlkadım Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Lise 2. sınıf Öğrencisi Can CENGİZ ve ben proje danışmanı olarak başvurduk.

PROJE ADI :
Unutulan Kavsilik Sanatının, Mustafa Kâni Efendi’nin Telhis-i Resai’lü’r Rumât (1847) Adlı Eserindeki Yöntemlerle Canlandırılması : Ok-Yay Yapım Denemesi

PROJENİN AMACI :
Türk yayı, tarih boyunca pek çok tecrübe ve denemeler sonucu çeşitli aşamalardan geçerek ortaya çıkmıştır. Fakat son yüz yıldır tamamen unutulmuş hiç yay ustası kalmamıştır. Bugün Macaristan’ da Türk yayı yapan ve dünyaya satan fabrikalar varken, bizim ülkemizde bu sanat tamamen unutulmuştur. Bu nedenlerle bu projemizin amacı;
- Türk yay yapım sanatı olan Kavsiliği tekrar canlandırmak.
- Yay yapım teknik ve şekillerini yeniden ortaya çıkarmak.
- Türk yayı ile ilgilenen ve bu sanatı araştıranlara yol göstermek
- Devlet büyüklerimizin ve idarecilerimizin de dikkatini çekerek bu sanatın yaşatılması için destek bulmak.
- Öğrenciler arasında farkındalık oluşturarak, genç nesillerin unutulan kavsilik sanatına ve okçuluğa ilgisini arttırmak.

Proje yapım aşamasına 2009 Ekim ayı itibari ile başladık ve 2010 mart itibari ile tamamladık. Projeler 12 bölgenin katılımı ile gerçekleşiyordu ve Samsun bölgesine Karadeniz bölgesinin bazı illeri dahildi. Tarih alanında 68 proje başvuru yaptı ve bu projelerden sadece 6 tanesi 26-30 Mart 2010 tarihlerinde On dokuz Mayıs Üniversitesinde yapılacak bölge sergisine katılmaya hak kazandı. Buradaki elemeden birinci çıkacak olan proje Ankara’ya gidecek ve orada tekrar elemeye katılacaktı. Bölge sergisinde 5 gün boyunca yaptıklarımızı sergiledik. Standımız doldu, taştı. Bütün alet malzeme aşamalarını sergilemeye çalıştık.1000 adet el broşürü bastırdık. Tanıtım afişleri hazırladık. İlgi çoktu, Profesöründen, öğretmenine herkes çok duygulandı. Çok tebrik edenler oldu. Bu çalışmaların nasıl kaybolduğunu nasıl unutulduğunu anlayamadıklarını daha çok şey yapılması gerektiğini vurguladılar.

Proje yarışması gereği öğrenci 3 kişilik jüriye 5-10 dakikalık bir tanıtım yapıyordu. Onun Powerpoint sunusunu da hazırladık. Öğrenci bunu jüriye sundu. Sergideki diğer bütün öğrenci ve danışmanları bu projenin Ankara elemelerine gitmesi gerektiğini belirtti. Ancak 30 mart 2010 günü sonuçlar açıklandığında istediğimiz olmadı. Tek tesellimiz bu serginin Samsun’da tanıtım anlamında ve insanların ilgisini çekmesi anlamında çok katkıları oldu. Bundan bir iki hafta sonra Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü’nün organize ettiği Kültür Haftası etkinlikleri dolayısıyla tekrar sergi açtık ve orada da tanıtım yaptık.

Ben bir tarih öğretmeni olarak binlerce yıllık bu geleneğin nasıl 100 yıl içersinde unutulup gittiğine inanamıyorum. Bu nedenle bu geleneğin tekrar canlandırılabilmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Şu an tanıtım noktasında farklı bir çalışma planlıyoruz. İnşallah hedefine ulaşırsa Samsun’da öğrencilere kurs verilebilecek bir Atölye açmayı planlıyoruz.
Bu vesile ile bu projenin hazırlanmasında bütün desteklerini esirgemeyen Hocamız Yaşar Metin AKSOY’a, İlkay DEMİRHAN’a, Samsun İlkadım Anadolu Teknik ve End. Meslek Lisesi Müdürü Sahir MADEN’e ve öğrencim Can CENGİZ’e teşekkür ederim.

Civan ÇELİK
Tarih Öğretmeni

Hiç yorum yok: