'' Kafesinden kaçmış birer kartal gibi, hiç yorulmamış ve aç kurtlar gibi, amansız bir Sayan dağı fırtınası gibi geldiler üstümüze prensim. Son askeriniz de orada can verdiğinde ve son bayrak da toprağa düştüğünde, onlar hiç arkalarına bakmadan ve sanki hiç savaşmamış gibi sürdüler atlarını bozkıra. Prensim soruyorsunuz nasıl durdurabiliriz diye? Efendim, onlar (TÜRKLER) durdurulamazlar."
(Çinli komutan Ho-Tsun'un Çin prensine hitaben yazdığı mektuptan alıntı)

“Bismillah ve ali berekatü Resulullah, Kabza, Cebrail Aleyhisselâm eliyle Hak Teala'nın emriyle, cennetten çıkıp, evvela Âdem Aleyhisselam'a verildi, ondan sonra, Sultan-ı Enbiya, Peygamber Efendimize verildi. Onun izni şerifiyle Sâd Bin Ebî Vakkas pirimiz oldu. Ondan, sahabe birbirine verdi, oradan ustalar aldı, benim ustam da bana emanet etti, ben de emaneti sana teslim eyledim. Fîsebilillah, niyet edip gaza niyetine ok at, talip olan kabza aşıkına bu minval üzere, hayır ve dua ile teslim edersin.” ( küçük kabza merasimi duası )


3 Kasım 2011 Perşembe

TÜRK OKU YAPIMI

(Tıkladığınızda Açılan Site Orjinal Kaynaktır ) : http://www.atli-okculuk.com























12 Ekim 2011 Çarşamba

Türk Okçuluğu Federasyonu


Değerli arkadaşlar,
Gümüşhacıköy'de yapılan okçuluk şenliğinin ardından geleneksel okçuluğumuzun artık ayağa kalkarak uzun soluklu bir yürüyüşe geçeceğine inanmaya başladık. Türkiye’nin birçok yerinde mayanın tutmuş olduğunu birlikte görüyoruz. Her geçen gün yeni okçular aramıza katılıyor. Bazen taleplere yetişmek için yeterli imkânımız da olmuyor.
Bütün yaş guruplarına hitap eden yapısı, kültürel ve görsel zenginliği açısından modern okçuluktan oldukça farklı olan geleneksel okçuluk aynı zamanda içinde tarihine ve ceddine saygı barındıran her çocuğun da ilgisini çekerek ileriye yönelik ciddi bir potansiyeli olduğunun haberini vermektedir. Okçuluğumuzun ileriki yıllarda durumunun nasıl olacağı konusunda çok fazla fikrimiz henüz yoktur ama nasıl olmaması gerektiği konusunda Macaristan örneği önümüzde durmaktadır. 1950'den sonra başlayan Macar okçuluğu günümüzde hemen her köye girecek kadar yayılmıştır. Türkler gibi belirli okçuluk disiplin geleneği olmayan Macarların her yıl binlerce okçuyu bir araya getirip şenlik yapacak birikimlerine rağmen her şehrin, her kasabanın ve her gurubun ayrı organizasyonlarda ve bir birinden çok farklı kurallar altında yarışmalar yaptıklarını görüyoruz. Ayrıca şu ana dek geleneksel Macar okçuluğunu görmezden gelen resmi okçuluk federasyonunun alınacak vize ve benzeri ücretleri düşünerek gelenekçileri bünyesine almaya çalıştığını da biliyoruz. Oysa geleneksel okçuluk bir spor olayının çok ötesindedir. Aynı zamanda bir tarih ve kültür olayıdır. Bu açıdan değil geleneksel sporlar veya okçuluk federasyonunun bir parçası olmak, tamamen bağımsız bir federasyon olmayı hak etmektedir.
Bu amaca yürümek için dağınık topluluklar halinde çalışmanın yanı sıra aynı zamanda bir birlik içinde çalışmak zorundaydık. Federasyon fikri böylece doğdu ve gelişti. Çağrımıza okçuluk dernek kulüp ve guruplarının çoğu olumlu cevap verdi.
İstanbul, Ankara (2), Tokat, Kayseri, Samsun, Gümüşhacıköy ve Sivas bölgelerinin temsilcileri, ilk toplantılarını 1 Ekim 2011 Cumartesi günü, Biga'da gerçekleştirilen Osman Bey Atlı Okçuluk Müsabakalarında gerçekleştirmiş ve Federasyonlaşma kararı almıştır.
Toplantıda Kayseri Atlı Okçuluk Spor Kulübü başkanı Sayın Sami Genel oybirliği ile başkan, Ankara Geleneksel Okçuluk Spor Kulübü Başkanı Sayın İlkay Demirhan ise Genel Sekreterliğe seçilmiştir. Sayın Başkan, daha sonra bölümleri ve asbaşkanlarını belirleyecektir.
Bundan önce tüm bölgelerin sporcuları ile destek verdiği ve 29 Mayıs 2011'de gerçekleştirilen Gümüşhacıköy Kaymakamlığının destekleri ile gerçekleştirilen Okçuluk Şenlikleri, Federasyonlaşma fikrinin oluştuğu etkinlik olmuştur. Biga Kaymakamlığının destekleri ile uluslararası kapsamda gerçekleştirilen ve katılımcılardan büyük beğeni toplayan Biga Osman Bey Okçuluk Festivali Federasyon ruhunun hissedildiği önemli bir kilometre taşı olmuştur. Türk Okçuluğu Federasyonu bir ayağını geleneğe bir ayağını ise geleceğe basacaktır. Kurulan birlik anlam karışıklığına sebep olmaması için yurt içinde “Türk Okçuluğu Federasyonu” yurt dışı yazışmalarda ise federasyon resmi kimlik kazanana kadar “Turkish Archery Union” olarak adlandırılacaktır.
Türk Okçuluğuna desteklerini esirgemeyen idarecilere, tüm kulüplere ve kemankeşlere hayırlı olmasını diliyoruz.


- Kaynak : http://www.kemankes.com/v2/?p=federasyon

3 Ekim 2011 Pazartesi

Biga'da Sancak Beyi Osman Bey Anısına Okçuluk Turnuvası Düzenlendi


-

26 Ekim Çarşamba günü saat 10.00 ile 11.00 arası “TRT Belgesel” kanalında “- Fatih Genel ve Biga Okçuluk Festivali, TRT Belgeselde, Tıklayınız ... Biga Geleneksel Okçuluk Şenlikleri” ile ilgili canlı programına Biga Kaymakamı Sayın Fatih Genel katılacaktır. İzlemeniz dileğiyle ...
-



-

Biga'da Biga Sancağı Osman Bey Okçuluk Festivali... _Bigahaberfark_
-

Edirneli Okçu Biga Okçuluk Festivalinde Okçuluk... _Bigahaberfark_
-
- Biga Gazetesi; Biga' da Okçuluk Haberi = Tıklayın ...




03.10.2011
Çanakkale'deki okçuluk yarışlarına katılan Cemal Hünal, samuray kıyafetli Japon sporcuların çevikliğine dayanamadı. Yayının kirişini koparan oyuncu son turda diskalifiye oldu olmalı! F.M.-->Çanakkale'nin Biga ilçesi kaymakamlığının düzenlediği "Biga Sancak Beyi Osman Bey Geleneksel Okçuluk Müsabakaları ve Şenlikleri" önceki gün başladı. Şenlikler, yerli okçularla Brezilya, Macaristan, İran, Japonya, Almanya, İngiltere ve İrlanda'dan gelen sporcuları buluşturdu. Dikmen köyü yakınlarındaki Hafızın Düzü mevkisinde yapılan şenliklerde, özellikle atlı okçuluk yarışmaları nefes kesti.

KİRİŞİN AZİZLİĞİNE UĞRADI Yarışmaların ilk gününe, "Issız adam" filmiyle ünlenen Cemal Hünal da katıldı. Başarılı bir performans sergileyen ve her turda bütün hedefleri vuran Hünal Japonya'dan gelen samuray kıyafetli sporculara karşı verdiği mücadelede şanssızlığının kurbanı oldu. Son turda yayının kirişi kopan Hünal, diskalifiye olarak yarışma dışı kaldı. Çocukluğundan beri at üstünde olduğunu söyleyen ünlü oyuncu, "Hem at binme hem de okçuluk ata sporlarımız. Ben de küçük yaştan beri at biniyorum. Buna çok önem veriyorum. Okçuluk merakım da vardı. Bu ikisini atlı okçuluk sporuyla birleştirdim" dedi.

ARKIN BU KEZ İZLEDİ Atlı okçuluk turunda çeviklikleriyle Hünal'ı da saf dışı bırakan Japon kadın sporcular her attıklarını vurarak seyirciden büyük alkış aldı. Şenliklerin ikinci gününe ise "Atlı okçuluğu Türkiye'ye sevdiren adam" olarak anons edilen Cüneyt Arkın damgasını vurdu. Yeşilçam'ın efsane ismi bu kez ata binmek yerine gösterileri tribünden izlemeyi tercih etti. Öte yandan Slovakyalı sporcuIvan Belicka cirit oynamaya çalışırken iki kez attan düştü. Cirit ustalarının 'düşe düşe öğrenirsin" ısrarlarıyla mücadeleyi bırakmayan Belicka da alkış aldı. Gürkan DÜZENLİ / ÇANAKKALE
-Kaynak : http://www.sabah.com.tr/Yasam/2011/10/03/issiz-adam-kadin-samuraylara-karsi

----------------------------------------------------------------

Biga Kaymakamlığı öncülüğünde gerçekleştirilecek olan “Biga Sancak Beyi Osman Bey Geleneksel Okçuluk Müsabakaları” münasebetiyle yurtiçi ve yurtdışından gelen konuklar için Kırkgeçit Kaplıcaları’nda tanışma yemeği düzenlendi.
Biga Kaymakamlığı öncülüğünde gerçekleştirilecek olan “Biga Sancak Beyi Osman Bey Geleneksel Okçuluk Müsabakaları” münasebetiyle yurtiçi ve yurtdışından gelen konuklar için Kırkgeçit Kaplıcaları’nda tanışma yemeği düzenlendi.
Festival yemeğine konuk olarak Oyuncu Cemal Hünal, Kayseri Atlı Okçuluk Spor Kulübü, İstanbul Kemankeş Okçuluk Grubu ile yurtiçi ve yurtdışından Profesyonel okçular katıldı. Yemeğin ardından söz alan Kayseri Atlı Okçuluk Spor Kulübü Başkanı Sami Genel ve İstanbul Kemankeş Okçuluk Grubu temsilcisi Metin Ateş, Biga’da böyle büyük bir organizasyonun gerçekleşmesinden ve kendilerinin konuk edilmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Ev sahibi Biga Kaymakamı Fatih Genel ise yaptığı konuşmada, Okçuluk Festivali için hala heyecanlı olduğunu ve gelen konuklarla Biga’da unutulmayacak bir etkinlik yaşanacağını söyledi. Genel,” Biga Sancak Beyi Osman Beyin adını yaşatarak gerçekleştireceğimiz Festival için desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum. Yurtiçi ve yurtdışından gelen tüm misafirlere hoş geldiniz diyorum. Festivalin Biga’ya yakışır bir şekilde gerçekleşmesini ve unutulmayacak anlara sahne olmasını diliyorum” dedi.
Gece, Biga Belediyesi TSM Korosunun Türk Sanat Musikisinden seslendirdiği eserlerle renklendirildi.


------------------------------------------------------------------------

02 Ekim 2011 Pazar 18:27
Osman Bey Anısına Düzenlenen Okçuluk Turnuvası Sona Erdi
Çanakkale'nin Biga ilçesinde Sancak Beyi Osman Bey anısına düzenlenen geleneksel okçuluk turnuvası sona erdi. Son gün düzenlenen etkinliği Cüneyt Arkın, Cemal Hünal ve Serdar Kılıç gibi ünlü isimler de izledi.
Çanakkale'nin Biga ilçesinde Sancak Beyi Osman Bey anısına düzenlenen geleneksel okçuluk turnuvası sona erdi. Son gün düzenlenen etkinliği Cüneyt Arkın, Cemal Hünal ve Serdar Kılıç gibi ünlü isimler de izledi.
İÇDAŞ'ın ana sponsorluğunda Çanakkale Valiliği, İl Genel Meclisi ve Kültür Turizm Bakanlığı'nın desteği ile gerçekleştirilen turnuva 2 gün sürdü. İlk gün düzenlenen etkinlikte atlı okçuluk ve yer okçuluğu kategorilerinde yarışma yapıldı. Çekişmeli anların yaşandığı etkinliğe yurtiçi ve yurt dışından katılan sporcuların başarılı atışları, izleyicilerden alkış aldı. İkinci gün etkinlikleri ise, sabah Biga Avcılık ve Atıcılık Kulübü'nde sabah kahvaltısıyla başladı. Turgutlu Mehter Takımı eşliğinde yerli ve
yabancı sporcuların kortej eşliğinde Biga İlyas Bayram Stadyumu'na kadar yürüyüşü ile devam eden program büyük ilgi gördü.
Etkinlik ile ilgili açıklamalarda bulunan Biga Kaymakamı Fatih Genel, 1726 yılında rekor kırarak İstanbul Ok Meydanı'nda "Menzil Taşı" dikmeye hak kazanan Biga Sancak Beyi Osman Bey anısına düzenledikleri 'Geleneksel Okçuluk Müsabakaları ve Şenlikleri'ne gösterilen yakın ilginin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Öte yandan festivale katılan Sinema Sanatçısı Cüneyt Arkın çok istemesine rağmen doktorların ata binmesine müsaade etmemesi sebebiyle ata binemediğini söyledi.
Hafızın Düzü mevkiinde düzenlenen yarışmalarda dereceye giren sporculara ödülleri verildi. Programda Macar Yay Ustası Csaba Grozer tarafından Biga Kaymakamı Fatih Genel'e 10 adet yay hediye edildi. Kaymakam Genel, tamamen el yapımı olan yayların yapımının 1 ila 3 yıl sürdüğünü hatırlatarak, "Bu, Grozer tarafından ilçemize yapılmış bir jesttir" dedi.
Biga Kaymakamı Fatih Genel, etkinliklerle Biga'nın, Osman Bey'in kim olduğunu öğrendiğini ifade ederek, "İlçe halkımız, ata sporumuz olan okçuluğu ve atları ilk kez yakından tanıma fırsatı buldu. 274 yıl sonra Osman Bey'e olan vefa borcu, bir nebze de olsa yerine getirildi" diye konuştu.
Nevşehir Medya Haber : http://www.nevsehirmedya.com/osman-bey-anisina-duzenlenen-okculuk-turnuvasi-sona-erdi-137458h.htm#ixzz1ZiaoYHJL

16 Haziran 2011 Perşembe

24 Şubat 2011 Perşembe

Osmanlı' larda Ok ve Yayın Maddi Değeri, Hakkında Yapılan Araştırma



Bir suredir ok ya da yayin savaslarda etkin olarak kullanildigi donemdeki maddi degerini bulmaya calisiyordum ki, Nicolae Iorga’nin kitabinda istedigim bilgiye ulastim.

Iorga, 1930’larda Romanya’da Basbakanlik yapmis ve Berlin Bilim Akademisi’nin siparisi uzerine Osmanli Imparatorlugu Tarihi’ni yazmis bir yazar. Hayati boyunca 3.000 civarinda makale ve kitap yazmis, 1940’ta Romanya’da iktidari ele geciren ve ulkeyi 2. Dunya Savasi’na sokan General Antonescu taraftarlari tarafindan katledilmistir. Fatih Sultan Mehmed ve Kanuni Sultan Suleyman uzerine yazilmis 2 kitabi daha var. Osmanli Tarihi Yeditepe Yayinlari’ndan cikmis.

Bu kitabin 2. Cildinin 186. Sayfasinda Fatih Sultan Mehmed doneminde 1470 yilina ait Venedik Elcilerinin Sultanin gelirlerine dair yazdiklari raporlara dayanarak bazi rakamlar verilmis buna göre ;

Sadece sayisi 7.000-10.000 arasinda tahmin edilen Yeniceri birliklerinin ok ve yaylari icin hazzine’den ayrilan butce 28.000 altin.
Ayni donemde Istanbul ve Gelibolu limanlarinin gumruk gelirlerinin toplami 42.000 altin.


O donemdeki maaslara gelince;
Yeniceri agasi : gunde 10 altin
Sipahi : gunde 2 akce yani 5 gunde 1 altin
Solak Agasi : gunde 2 altin
Cebecibasi : gunde 1 altin
Ucbeyi suvarisi : 8 gunde 1 altin

Simdi buradaki sorun su; 196 ortadan (boluk) olusan yenicerilerin ne kadarinda ok ve yay vardi?
Bildigim kadariyla 1 orta 80 kisi ve 60-61-62-63. ortalar solak ortalari, yani hepsinde ok ve yay var. Yani 320 okcu (Kanuni doneminde 400 kisi oldugu biliniyor).

Bunlar haricindeki yenicerilerde ok ve yay yoksa, 320 set icin 28.000 altin harcanmis. Yani bir yay +savasacak kadar ok = 87,5 altin eder.

Yukaridaki maaslardan hareketle bir sipahinin 5 gunde 1 altin, ucbeyi suvarisinin ise 8 gunde 1 altin aldigi varsayildiginda o donemki bir feodal asker maasinin ortalama 6 gunde 1 altin oldugunu varsayalim.

Yani 1 set yay ve ok 525 gunluk asker yevmiyesi karsiligina gelir.

Yeniceri Agasinin bugunku karsiligini Orgeneral sayarsak 87,5 altin yaklasik 9 gunluk maasa karsilik gelir. Yani bir Orgeneral 1 aylik maasiyla 3 yay ve bolca ok alabilir.

Solak Agasi’ni bugunku Binbasi sayarsak 45 gunluk maas yapar.

O donemki gida maddeleri hakkinda henuz fiyat bilgisi bulamadim ama sadece 4 ortada ok vey ay oldugunu farzedersek maas karsiliklari bu sekilde.

Selamlar,

Mustafa AKDOGAN
Managing Partner
S.C. Barbarossa Construct S.R.L
www.distantieri.com
Ek Bilgi :
16 YY.da İstanbul Kent-Saray-Günlük YaşamMetin And YKMSayfa :151
- 1553-1555 yılları arasında :
1 koyun: 22-24 akçe
1 piliç: 4 akçe
1 tavuk: 5-6 akçe
1 okka bal: 4.5 akçe
2 somun ekmek: 1 akçe
3 gr en iyi cins safran: 2 akçe............
( Mert Topçubaşı )
-
TEREKEDEKİ YAYCILIK İLE İLGİLİ MALZEMELER
Merhum Yusuf Beşe’nin mirasını oluşturan mallar içindeki yaylar ve yay yapımı ile ilgili olan malzeme, aşağıdaki tabloda gösterildiği gibidir :

ARAÇ ve GEREÇ - MİKTARI - BİÇİLEN BEDEL (akçe)

Tatar yayı 95 kabza 7695

Yây-ı Mısrî 15 kabza 200

Sinir 377 çift 761

Balık tutkalı 12 kıyye (15,4 kg) 360

Yaylık kemik 30 adet 660

Dövülmüş balık tutkalı belirtilmemiş 61

Kara tutkal 6 kıyye 30 dirhem (7,8 kg) 219

Hurda kemik belirtilmemiş 20
Tonç “bir mikdar” 45

Yaylık ağaç 15 çift 45

Tepelik kemend ve sinir tarağı belirtilmemiş 160


Hırdavât-ı kemân belirtilmemiş 42

Tutkal tası 1 adet 120

Kayış Kantarı 1 adet 42
( tirendaz.com ' dan )